PSGISDD Planificare Spaţială şi GIS pentru Dezvoltare Durabilă
Aceasta specializare este accesibilă oricărui absolvent de învățământ superior din domeniul ingineriei geodezice sau din alt domeniu complementar, oferind o paleta larga de posibilitati de angajare.
Facultatea de Geodezie a incheiat pentru acest masterat un Acord de parteneriat cu Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România – ANEVAR, avand în planul de învățământ cursuri şi aplicații din domeniul evaluării imobilelor, ca studenții să susțină examenul pentru a deveni evaluator autorizat fără să mai urmeze alte forme de pregătire profesională, această facilitate conferind un statut aparte specializării.
LINK-uri recunoastere Comisii FIG:
https://www.fig.net/organisation/comm/8/index.asp
https://www.fig.net/organisation/comm/3/index.asp
https://www.fig.net/organisation/comm/7/index.asp
Acest program de studii a fost dezvoltat pentru a răspunde cerințelor pieței si celor ale celor mai noi directii in care UTCB este implicata, in aria Consortiului European CONEXUS, acest aspect conferind un statut aparte specializării.
Cadrele didactice vin in intampinarea nevoii studentilor de a avea in paralel un job si pun la dispozitia acestora resurse bibliografice de baza, complete, sub forma a doua volume: de curs – sinteze si de aplicatii.
Planificare Spaţială şi GIS pentru Dezvoltare Durabilă (PSGISDD) reprezinta o calificare fundamentală pentru luarea deciziilor de dezvoltare a țării pe baza unor date reale, complete şi sigure privind suportul cartografic pe care se proiectează lucrările de infrastructură, investițiile în construcții, lucrări de utilitate publică, locuințe, utilități etc.
Masteratul aduce elementele necesare dezvoltării infrastructurii naționale de informații spațiale (INIS), fiind necesar pentru implementarea Directivei INSPIRE în România. Facultatea de Geodezie în acest mod reia tradiția care a existat în anii ’70 în actuala locație din Bulevardul Lacul Tei 122-124, când a funcționat specializarea „Sistematizare Teritorială”.
Competențe profesionale:
- Achiziția și prelucrarea datelor geospațiale pentru integrarea în GIS
- Culegerea şi analizarea datelor geospatiale, ca bază pentru realizarea unui GIS pentru dezvoltare durabilă
- Principii privind realizarea infrastructurilor de date geospațiale
- Utilizarea corectă a conceptelor şi a instrumentelor din ingineria geodezică pentru culegerea, prelucrarea și modelarea datelor geospatiale pentru dezvoltare durabilă
- Modelarea geospațială
- Reprezentarea 2D, 3D și analiza informațiilor în GIS
- Diseminarea informațiilor geospațiale
- Planificarea spațială pentru dezvoltare durabilă
- Evaluarea patrimoniului construit
- Identificarea posibilităților gestionării și exploatării informațiilor de mediu și de evaluare imobiliară în GIS pentru dezvoltare durabilă